ONTSTAAN EN OPRICHTING:

 

FC SHANGHAI werd gesticht in 1972 in het gelijknamige café "Shanghai", dat gelegen was aan het station van Leuven. Het bevond zich ongeveer tussen het huidige busstation van De Lijn en het depot op de Diestsevest nr. 307, waar zich nu het ABB-gebouw bevindt.

 

Op de stichtingsvergadering van 21 april 1972 wordt een bestuur samengesteld en een eerste voorzitter aangeduid: François Degreef. Na slechts één seizoen zou die de fakkel al doorgeven aan Jozef 'Jef' Hombroeckx in 1973. Jef is nog steeds erevoorzitter van onze club, maar sinds mei 2003 wordt de voorzitterstaak bekleed door Frans Vrancken, die al sinds het ontstaan van Shanghai bij de werking van de club betrokken is en het lidnummer 1 op z'n KBLVB-kaart heeft staan.

 

De eerste secretaris was Adolf Van Loock en de commissarissen waren Jean 'Kop' Demessemaeker en Paul Elsen. De feitelijke vereniging FC Shanghai was geboren!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto's uit die tijd zijn zeldzaam, maar in de archieven vonden we er toch eentje terug, al had de fotograaf van dienst vermoedelijk niet zijn beste dag. De eerste leden waren: Jean Wouters - Alfons Boets - Frans Vrancken - François Boets - Marcel Driesmans - Robert Lanciers - Jozef Hombroeckx - Louis Houblon - Pierre Dragoneau - Frans Vermaelen - Freddy Everaerts - Bert Stabel - Jos Van Antwerpen - Roger Meulemans - Sylvain Thomas. Het elftal werd al snel vervoegd door: François Eembeek - Roger Cammaerts - Roger Deboet - René Aerts en Hector Wijnants.

 

 

De eerste jaren zijn louter amateuristisch, zowel wat de uitslagen, de wedstrijden als de deelnemende spelers betreft. Vriendschap is de grote troef en vermits er enkel vriendschappelijke wedstrijden worden gespeeld en nog geen officiële competitie, is het hoofddoel een ferme pot bier drinken na de wedstrijd. De thuiswedstrijden worden afgehaspeld op het terrein van de "Bovenlo" (1 jaar), nadien Kraasbeek (3 jaar), Lubbeek (1 jaar), Donckers Kessel-lo (3 jaar) en Korbeek-Dijle (1 jaar) om uiteindelijk in 1981 in het Boudewijnstadion in Kessel-lo te belanden, waar we tot op heden nog steeds vertoeven op de velden van het teloorgegane Daring Leuven.

 

 

Vanaf het seizoen '78-'79 heeft Shanghai een eerste ploeg die in een volwaardige competitie aantreedt bij de KBLVB (al was Shanghai wel al in 1976 aangesloten bij de federatie, maar dan buiten competitie). François 'Swoj' Roosen neemt het secretarisschap over van Paul Elsen (die intussen Adolf Van Loock was opgevolgd) en zal dit ambt maar liefst 30 (!!!) jaar vervullen. Swoj was met zijn jarenlange ervaring één van de drijvende krachten in onze club als lid van het bestuur in functie van penningmeester, (van 2008 tot 2016) maar ook langs de lijn was Swoj nog steeds een onmisbare schakel bij Shanghai. Maar de leeftijd brengt sleet en in december 2015 wordt er op de bestuursvergadering beslist dat jongeren het roer moeten over nemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Staand: Swoj Roosen - Robby Van Thielen - Roger Ix - Frans Vrancken - Luc Smout - Jean Wouters

Zittend: Jean 'Kop' Demessemaeker - Francois Vergeylen - Paul Elsen - Robert Lanciers - Pieter Jossa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Staand: x ?, Roger Ix, Pieter Jossa, Jean Wouters, Frank Boets, Frans Vrancken en afgevaardigde Francois Degreef.

Zittend: Hector Wijnants, Francois Roosen, Fons Boets, Robert Lanciers en Henri Fannes

 

DE JAREN '80 : EERSTE PROMOTIE EN EINDE CAFE 'SHANGHAI'

 

FC Shanghai speelt vanaf 1981 al zijn thuiswedstrijden in het Boudewijnstadion in Kessel-lo, nu al meer dan 35 jaar!

In mei 1985 wordt een eerste kampioenstitel op de valreep mislopen ten nadele van JHV Boutersem, dat Shanghai op de laatste speeldag klopte met 1-0. Boutersem stelde een niet-gekwalificeerde speler op, die tot overmaat van ramp, ook nog scoorde, maar de bewijsstukken hiervan kwamen één dag te laat op het verbond waardoor Shanghai de titel mocht vergeten. Desondanks werd de 2e plaats in de rangschikking behaald, waardoor er voor het eerst in de geschiedenis van de club naar 2e klasse werd gepromoveerd.

 

De blijdschap daarover bleek echter van korte duur want op 31 maart 1986 werd het lokaal van FC Shanghai in de Diestsestraat 307 afgebroken. Na langdurige discussies en stemmen verhuist de club naar Café 'Union' op de Geldenaaksevest 110. Onze naam veranderde niet mee en zo is er van Union Leuven geen sprake! Ondanks de goede uitslagen wordt de ploeg door een aantal ploegen bedot en komt ze op een degradatieplaats terecht waardoor ze na één seizoen terug in 3e afdeling belandt. Het verlies van een aantal goeie spelers is helaas onafwendbaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Staand: afgevaardigde Jef Hombroeckx - Frans Vrancken - Danny Dewit - Robby Van Thielen - Dirk Vrancken - Wim Thomas - Rudy Vrancken en Pieter Jossa

 

Zittend: Peter De Wortelaer - François Vergeylen - Geert De Wortelaer - John Meeus - Patrick Vrancken - Luc Smout

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlnr.: Demessemaeker Jean - Peter De Wortelaer - Staf Stroobants - Swoj Roosen - Pieter Jossa - Erik Buelens - Rudy Vrancken - Robert Van Thielen - Eddy Van Thielen - Luc Smout - Danny Dewit - Patrick Vrancken - Guy Jeanquart

 

DE JAREN '90 : 25-JARIG BESTAAN, EINDRONDESPECIALIST EN BEGIN WEBSITE

 

In het seizoen '90-'91 werd de originele kantine in zijn vernieuwde vorm afgewerkt. Dat betekent een enorme verbetering in het bestaan van FC Shanghai, vermits onze club nog steeds zijn bestaan te danken heeft aan de inkomsten hiervan. (toen)

 

Op sportief vlak is Shanghai begin jaren '90 een goeie subtopper in 3e klasse, maar om de toppers van de reeks te bedreigen, is het toch nog een maatje te klein. De club eindigt zes seizoenen na elkaar in de top 5, maar kan geen aanspraak maken op de titel of de eindronde. In het seizoen '95-'96 eindigt Shanghai zelfs pas zesde na een tegenvallend seizoen. Voor het eerst organiseert de club ook geen tornooi meer, vermits er te weinig helpende handen zijn en het steeds moeilijker blijkt de spelers te motiveren nog elders tornooien te gaan spelen.

 

Toch lijkt de sportieve kentering eraan te komen, want uitgerekend in het 25-jarig jubileumjaar eindigt Shanghai op de tweede plaats na Mic Mac Zaventem en dient er een testmatch te worden gespeeld voor promotie. Op het terrein van Sparta Tremelo wordt Rood Groen Oplinter verslagen met 2-1, waardoor Shanghai onverwacht naar 2e klasse promoveert na 10 jaar vagevuur in derde klasse. Twee goals van Theo Botson doen de Oplinternaren de das om. Er is dan wel geen T-Dansant meer, desalniettemin wordt het jubileumjaar gepast gevierd en gaan er 36 leden mee naar Spanje voor een week. Een gezellig samenzijn in onze kantine en een banket 'On the Roof' zijn de andere activiteiten voor de viering. En ook het Leuvens stadsbestuur doet een duit in het zakje: de leden gaan samen naar de Raadskelders van het Stadhuis en worden er ontvangen voor een receptie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Staand: Bart Buelens - Wim Thomas - Johan Roelandts - Theo Botson - Geert De Wortelaer - Wim Boets - Rudy Vrancken

 

en Filip Weynants

 

Zittend: Jimmy Smout - Erwin Monival - Gert Schoofs - Dirk Vanoppen - Roel Vantornhout en Roland Dubuisson

 

De aanpassing aan tweede klasse duurt echter te lang en de start is desastreus, waardoor de club na één jaar alweer naar derde klasse degradeert. Desondanks blijft de sfeer optimaal en is er op aanvraag van de leden opnieuw een reis naar Spanje voor een week. Er reizen weer 27 leden mee, deze keer naar Benidorm!

 

Op 16 augustus 1999 verschijnt FC Shanghai voor het eerst op internet! Onder impuls van secretaris Swoj tonen we als eerste liefhebbersclub van de KBLVB, met fierheid onze site. De restanten van shanghaileuven.be v1.0 zijn nog steeds online!

 

En in het laatste seizoen van het millennium behaalt Shanghai de tweede plaats, na het ongenaakbare Group4 Tildonk, hetgeen alweer recht gaf op deelname aan de eindronde voor promotie. Kampioen spelen lukt blijkbaar niet maar de testwedstrijd tegen VVV'90 Molenstede op het terrein van Sporting Heverlee wordt na een memorabele thriller gewonnen na verlengingen en strafschoppen. Het relaas van de wedstrijd vinden we terug in één van de talrijke Shanghai News-brieven:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Staand: Wim Thomas - Geert De Wortelaer - Bart Buelens - Werner Jacobs - Rudy Vrancken - Kurt Bruggemans - Wim Boets -Gert Schoofs - David Timmermans - kassier Maurice Myten

 

Zittend: coach Jean-Pierre Bex - secretaris Swoj Roosen - Benny Debecker - Jimmy Smout - Erwin Monival - Ben Coumans - Wim Mattheus

 

DE JAREN 2000 TOT HEDEN: KANTINEPERIKELEN - EINDRONDESPECIALIST² EN EINDELIJK EENS KAMPIOEN!

 

Na de fantastische eindronde-apotheose handhaaft Shanghai zich voor de eerste maal ooit in tweede klasse en deze keer om niet meer te degraderen. De jongeren tillen de ploeg naar een hoger niveau en met de hulp van de ervaren anciens nestelt Shanghai zich stilaan in de subtop van het klassement en niet langer in de degradatiezone. Sportief niks dan goed dus, maar extra-sportief is de ondergang van onze kantine ingezet. Onder druk van het stadsbestuur, met schepen van sport Carl Devlies, en de sportdienst heeft Shanghai voor het seizoen '02-'03 een overeenkomst moeten aanvaarden met KVC Kessel-lo 2000 voor het gebruik van de kantine. Na het veld is dit ons meest geliefde plekje. Het gebruik van de kantine werd op het nippertje gered, maar we mogen zelf niet meer tappen om het inkomstenverlies van KVC te vermijden (voor de jeugd). We krijgen hiervoor een financiële regeling. Na uren onderhandelen is er uiteindelijk een oplossing uit de bus gekomen. We kunnen dit geen cadeau noemen maar ons voortbestaan is er (tijdelijk) door verzekerd. Nogmaals blijkt dat overleven als kleine amateurclub alsmaar moeilijker wordt. Voorzitter Jef Hombroeckx neemt ontslag om gezondheidsredenen en wordt vervangen door de nieuwe voorzitter Frans Vrancken.

 

In het seizoen '03-'04 lijkt het erop dat Shanghai eindelijk voor het eerst kampioen zal worden. Aan de winterstop is er een comfortabele voorsprong van maar liefst 10 punten, maar de zenuwen spelen onze jongens parten. We zijn het niet gewoon om aan de leiding te staan en kunnen maar moeilijk om met de druk die dit elke week met zich meebrengt. Het spel verloopt stroef en de voorsprong smelt als sneeuw voor de zon. Op twee wedstrijden van het einde verliezen we de kampioenstitel door een gelijkspel op Cafetaria Heverlee. Ondanks slechts 2 nederlagen op een heel seizoen gaat het feest niet door. Ook in de wedstrijd tegen SKN Aarschot, de uiteindelijke kampioen, ging de winst pas verloren in de 92e minuut. Daardoor beeindigden zij het seizoen met één punt voorsprong op Shanghai. Nog maar eens naar de barrages dus en in een wedstrijd op het terrein van Astra Begijnendijk, wordt glansrijk gewonnen tegen Kelberg Schaffen (0-3). Shanghai stijgt voor het eerst in zijn bestaan naar eerste klasse!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Staand: Afgevaardigde Beni Luckx - Roel Vantornhout -Wim 'Doc' Mertens - Paul Lievers - HokusPokusPats David Adriaens - Wim Bruggemans - Wim Mattheus - Patrick Ongena - Kurt Bruggemans - Wim Boets en Ludo Coeckelbergh

 

Zittend: Walter Mattheus - Geert De Wortelaer - Christoff Jonckers - Jimmy Smout en Werner Jacobs

 

 

De spelers kijken reikhalzend uit naar het avontuur bij de elite. Shanghai speelt eindelijk mee met de grote jongens, weliswaar met bescheiden ambities. Niet onmiddellijk opnieuw degraderen zou al een succes betekenen en dat doel wordt met een mooie 8e plaats na een uitstekend seizoen bereikt. Ook het tweede en moeilijkste seizoen handhaven we ons in de reeks. De 10e plaats op 14 ploegen is een feit en dus starten we ons 35-jarig jubileum in de hoogste afdeling in het seizoen '06-'07. De viering van het jubileum vindt plaats in de thuiswedstrijd tegen RD Kaggevinne op 21 april 2007: de opgetrommelde Aurelius Brassband uit Aarschot zorgt voor de sfeer langs de lijn en in het lokaal. Het behoud wordt verzekerd en dat is het hoofddoel. Op het jaarlijkse banket verzorgt de zanggroep Vocal Fun de ambiance. Na 4 succesvolle jaren in 1e klasse degradeert Shanghai in 2008 terug naar tweede: te veel gekwetsten verslapten danig de ploeg zodat er helaas geen ontkomen meer aan was. In het bestuursorganigram neemt Roel Vantornhout het secretarisschap over van Swoj Roosen. Swoj wordt penningmeester.

 

Na de degradatie kampt Shanghai met sportieve en extra-sportieve problemen: verschillende goede spelers haken af en de kern is te smal om een rol van betekenis te spelen. Een teleurstellende 6e plaats is het verdict. Bovendien brengen de aanhoudende problemen in verband met de uitbating van de kantine ons tot op het vredegerecht. KVC Kessel-lo 2000 komt zijn financiële verplichtingen al een tijd niet meer na, omdat ze van mening zijn dat de onderlinge overeenkomst met de afbraak van de oude en de bouw van de nieuwe kantine komt te vervallen. Bovendien mogen zij, onder impuls van toenmalig schepen van sport Carl Devlies, een erfpachtovereenkomst ondertekenen met de stad Leuven voor de uitbating van de kantine. Shanghai wordt bij deze onderhandelingen voor het gemak vergeten, ondanks het feit dat onze club slechts enkele jaren eerder nog door datzelfde stadsbestuur verplicht werd om mee de zware (en achteraf gezien nutteloze) investering te dragen voor een nieuw (brandveilig) dak in de oude kantine. De trip naar het vredegerecht brengt echter geen oplossing en onze club staat op straat. Een jaar in mineur kan je wel zeggen!

 

Op 10 november 2008 is er de neerlegging van de oprichting van de VZW FC Shanghai Leuven op de griffie van de Rechtbank van Koophandel. Op 11 november worden de afbraakwerken van onze oude kantine, waar we zo veel mooie momenten hebben meegemaakt, gestart. Een afgang zonder meer...

 

De sportieve malaise smelt gelukkig als sneeuw voor de zon en in het seizoen '09-'10 speelt een sterk vernieuwd en verjongd elftal een zeer goed eerste seizoen. De geschiedenis herhaalt zich eens te meer, want de mix van jongeren met enkele ervaren oude rotten slaat opnieuw wonderwel aan en een onverwachte plaats in de eindronde is de kers op de taart. Tegenstander van dienst Hezerheide Schaffen heeft echter geen zin in die eindronde en geeft forfait. Niemand is echt happig om op die manier te promoveren, maar het lot is ons gunstig gezind, want aangezien er geen ploegen wegvallen in 1e klasse blijft Shanghai gewoon in 2e klasse, deze keer met steile ambities! Maar de hooggespannen verwachtingen krijgen al snel een flinke knauw, want een slechte reeks (0/9) gooit roet in het eten en telt Shanghai te vroeg uit voor de oppergaai. Een ietwat ontgoochelende 4e plaats is het eindresultaat, maar volgend seizoen bestaat Shanghai 40 jaar en dan proberen we terug beter te doen.

 

Seizoen '11-'12: een speciaal jaar mogen we zeggen. Shanghai geeft het 40-jarig jubileum extra glans met een eerste kampioenstitel! Wie erbij was zal het nooit meer vergeten! Onze jongens domineerden het kampioenschap van meet af aan en mochten zodoende nog voor Pasen de champagne ontkurken voor een langverwacht en oververdiend kampioenenfeest. De huldiging met receptie op het Leuvens stadhuis maakt het plaatje compleet. Schepen van Sport Els Van Hoof belooft om Shanghai te helpen na de desastreuze uitspraak van de rechter in het geschil met KVC Kessel-lo 2000. De rechter oordeelt dat de feitelijke vereniging FC Shanghai Leuven niet dezelfde vereniging is als de VZW FC Shanghai Leuven, waardoor de overeenkomst met KVC Kessel-lo 2000 niet meer bestaat. Begrijpe wie kan! Het is een domper op de feestvreugde. Gelijk hebben en gelijk krijgen is blijkbaar wat anders. Onze club mist hierdoor een grote bron van inkomsten en krijgt er bovendien een zware financiële kater bovenop. Desalniettemin blijven wij knokken om te overleven en geloven we in betere financiële tijden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Staand achteraan: TD Patrick Boghe - Nick Smout - Fons Boets - Mario Boghe - Bart Buelens - Patrick Ongena - Bert Vliers - Samir Zahi - T1 Wim Boets - Hendrik Jacobs - Wim Bruggemans - Afgevaardigde Wim 'Doc' Mertens

 

Staand midden: Swoj Roosen - Renée Robert - Wim Claeys - Shevan Mufty -Yvette Oleo - Maria Hombroeckx - Francine 'Make' Vanroie

 

Zittend: Tomas Hertogs - Arnout De Doncker - Jimmy Smout - Naim Din - Steve Vandermeulen en Roel Vantornhout

 

Ons debuut in 1e klasse mag gerust een groot succes genoemd worden. Shanghai bekroonde een fantastisch seizoen met een ongelofelijke 3e plaats. Een, in onze clubgeschiedenis, ongeëvenaarde prestatie waar we best trots op mogen zijn! En ook in de volgende seizoenen bevestigt Shanghai zijn status van subtopper met twee opeenvolgende 6e plaatsen, met elk seizoen enkele uitschieters tegen de gevestigde waarden.

 

Maar toch lijkt het vet een beetje van de soep. Coach Wim Boets, topschutter Wim Bruggemans en Roel Vantornhout haakten inmiddels af, Nick Smout werd helaas afgekeurd voor topvoetbal na knieproblemen, en het blijkt moeilijk vervangers te vinden. Voetbal op zaterdag blijkt voor velen geen prioriteit anno 2015 en het is elke week harken om een valabel elftal op te stellen. Desalniettemin handhaaft Shanghai zich uiteindelijk in de hoogste reeks van de KBLVB.

 

2016: FC SHANGHAI LEUVEN NEW STYLE

 

Op donderdag 21 april 2016, uitgerekend de dag dat FC Shanghai juist 44 jaar bestaat, stond er een belangrijke Algemene Vergadering op het programma. Hier moest er beslist worden over het voortbestaan van Shanghai omdat het huidige bestuur om diverse redenen niet wou aanblijven. Het was niet makkelijk om voldoende gemotiveerde mensen te vinden om de VZW met al zijn nevenwerkingen in stand te houden. Veel tijd om te beslissen was er niet want de inschrijvingen voor het nieuwe seizoen en de jaarmarkt stonden op de agenda. Vermits er blijkbaar toch een "liefde" voor de club bestaat en onder impuls van een paar spelers/leden werd er beslist om verder te gaan met de VZW Shanghai. He zou spijtig geweest zijn moest deze mooie club van het toneel verdwijnen maar zonder bestuursmensen was het onmogelijk om verder te gaan. Na lange beraadslaging en bespreking met het "oude" bestuur werd er een oplossing gevonden die in de eerstkomende weken zal uitgewerkt worden. We wensen natuurlijk de nieuwe bewindsploeg veel succes en alle leden van het huidige bestuur, met vooral de secretaris Roel en kassier Swoj, beloofden hun medewerking om de nieuwkomers in raad en daad bij te staan tot de ploeg degelijk op de rails staat. In de komende weken zullen onze leden beter ingelicht worden over de stand van zaken en de eventuele nieuwigheden die de gemotiveerde six naar voor zullen brengen. Initiatiefnemers Pats, Jimmy, Samir, Bert en Woody hebben wat werk voor de boeg om hun bestuur te kiezen en de taken te verdelen. Wij hebben er het volste vertrouwen in dat ze dit tot een goed einde brengen en bedanken het uittredende bestuur voor hun jarenlange inzet.

 

 

 

HET EMBLEEM DOOR DE JAREN HEEN

 

Het logo waar we al jaren fier op zijn werd indertijd ontworpen door Ben Wienck, een Nederlander, geboren in 1938, die een drukkerij uitbaatte in de Kerkstraat in Kessel-lo. De voorbije jaren onderging het enkele veranderingen maar de kern van het logo is grotendeels hetzelfde gebleven.

 

ORIGINELE LOGO

 

 

 

 

 

 

 

VERNIEUWDE LOGO BIJ OPRICHTING VZW

 

 

 

 

 

 

 

In het seizoen 2011 - 2012 bestond onze club 40 jaar en dus werd er een speciaal feestlogo ontworpen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het recente 'Keep the Faith'-logo dat af en toe verschijnt is een addendum bij het hedendaagse embleem, om te benadrukken dat Shanghai, na het debacle in de rechtzaal, zal knokken om te overleven en dat wij geloven in een goede afloop. At the end of the storm there's a golden sky...